lauantai 30. elokuuta 2008

Tosiasioiden tunnustamisesta

Suomessa on jo muutama poliitikkosukupolvi lopettanut ajattelemisen ja ryhtynyt toistelemaan vanhoja sloganeita ymmärtämättä että niiden synty on aikanaan liittynyt sen hetkiseen tilanteeseen ja että niitä on syytä harkita uudelleen tilanteen muuttuessa.

Esimerkiksi tosiasioiden tunnustaminen Venäjän suhteissa merkitsi 60 vuotta sitten että sota oli hävitty ja Venäjä oli hyökkäyskykyinen ja -haluinen. Sen mukaan toimittiin ja se oli siinä tilanteessa perusteltua vaikka ei välttämättä silloinkaan ainoa mahdollisuus.

Kun tilanne 1990-luvulla muuttui, ei Suomesta löytynyt poliitikkoa joka olisi ymmärtänyt (tai ainakaan uskaltanut ääneen sanoa) että tunnustettavat tosiasiat ovat erilaisia kuin heti sodan jälkeen. Suomen olisi pitänyt tunnustaa tosiasiat ja liittyä NATOon kun se tuli mahdolliseksi.

Nyt kun pysähtyneisyyden ajan poliitikot (Halonen, Tuomioja ja kumppanit) ovat saaneet päätöstä lykättyä, he voivat huokaista helpotuksesta, aika alkaa olla jo ohi liittymismahdollisuuden suhteen.

Vaikka olen minäkin sitä mieltä että liittyminen NATOon on nyt vähemmän perusteltua ja vaarallisempaa kuin 10-15 vuotta sitten, olen silti edelleen liittymisen kannalla. En usko että Venäjä tämän vuoksi aloittaa sodan Suomea vastaan. Jos Halonen tai joku muu venäjämielinen on eri mieltä niin sanokoon asiansa ääneen.

Jos asiaa ajatellaan Venäjän kannalta niin vielä NATOon liittymistä huonompi vaihtoehtoSuomelle on nykyinen liittoutumattomuus ja oman puolustuskyvyn rappeuttaminen. Venäjän (ja Neuvostoliiton) ääneenlausuttuna ja jopa perusteltuna pelkona on ollut jonkin muun maan hyökkäys Suomen kautta. Jos Suomi ei pysty puolustamaan aluettaan ketä tahansa vastaan niin Venäjän on järkevää ulottaa puolustuslinjansa Suomen alueelle.

Ehdotan siis että Suomi moninkertaistaa välittömästi puolustusmäärärahansa (Venäjän rauhoittamiseksi) ja jättää jäsenhakemuksen NATOon (suomalaisten turvaamiseksi).

Hyviä mielipiteitä asiasta löytyy paljon blogeista (esim. tuolla) mutta poliitikoilta kuullaan lähinnä vanhaa liturgiaa.

Ei kommentteja: