maanantai 11. elokuuta 2008

Muistelma toukokuulta 2007...

Venäjä vetäisi maton Euroopan energiasuunnitelmien alta sopimalla eteläisten naapuriensa maakaasuvarojen viennistä Venäjän kontrollissa.

Mitä Venäjä tarjosi mihin Eurooppa ei pystynyt vastaamaan? No sotilaallista voimaa. Jos kaasuputki olisi Euroopan valvonnassa niin kuka tahansa väkivaltaan valmis rosvo voisi mitätöidä moisen sopimuksen ilman että Eurooppa pystyisi sitä mitenkään estämään. Toki Eurooppa esittäisi jyrkän paheksuntansa, perustaisi erilaisia komiteoita kiistan rauhanomaiseen ratkaisemiseen ja saattaisipa äärimmäisenä keinona viedä asian YK:n juorukerhoon kinattavaksi. Venäjä sen sijaan voi taata että sopimus pitää ja jos joku yrittää sitä horjuttaa niin sotilaallista voimaa riittää ja ennen kaikkea halua ja kykyä käyttää sitä.

Eurooppa on kuin sivistysperheen hemmoteltu lapsi joka ei pysty käsittämään mistä on kysymys kun vahvemmat vievät omaisuuden eikä kukaan pysty auttamaan. Poliisi on riisuttu aseista ja toimintaoikeuksista aivan kuten Euroopan armeijat. Kansainvälisessä politiikassa ei ole mitään vakuutusyhtiöitä joilta Eurooppa voisi hakea korvausta menetetystä omaisuudestaan.

Hesarin uutisessa sopimusta kuvataan myös Yhdysvaltojen tappioksi mutta sitä se on vain siinä mielessä että USA näkee pettymyksekseen liittolaisensa luisuvan yhä epätoivoisempaan tilanteeseen aivan valmistautumattomana ja kyvyttömänä edes ymmärtämään mistä on kyse. Mutta kuten sanottu, Yhdysvallat on itse syyllinen Euroopan nykyiseen alennustilaan ja lähitulevaisuudessa uhkaavaan tuhoon.

Ei kommentteja: