perjantai 6. heinäkuuta 2007

Yleistäminen

Usein kuulee maahanmuuttoon, vieraisiin kulttuureihin ja ylipäätään toiseuteen myönteisesti suhtautuvien sanovan että eri mieltä olevien kielteinen suhtautuminen perustuu tuntemattoman pelkoon ja ennakkoluuloihin. Perusteluksi saatetaan vetää oma matkustelun perusteella syntynyt kokemus tai tuttavapiiri johon kuuluu "toisia". Väitetään että jos kielteisesti suhtautuva tutustuisi toisen maan, uskonnon ja kulttuurin edustajiin hänenkin mielipiteensä muuttuisi myönteiseksi.

Miten moneen "toiseen" pitäisi tutustua että mielipide olisi myönteisen mielestä oikealla perustalla? Minusta tilastoihin ja tieteellisiin tutkimuksiin perustuva mielipide on todellisuudessa paljon vahvemmalla perustalla kuin oman tuttavapiirin perusteella tehty yleistys.

Toki täytyy myöntää että yleistäminen näyttää olevan normaali tapa hahmottaa maailmaa, jopa niin luonnollinen että sitä ei edes huomaa omassa ajattelutavassaan. Muista ihmisistä tämän ajattelutavan huomaa paremmin, esimerkiksi "suvaitsevaisto" usein yleistää eri mieltä olevat äärioikeistoksi, oppimattomiksi tai rasisteiksi. Joku muu taas huomaa että minä yleistän "suvaitsevaiston" ajattelutapaa joidenkin netissä lukemieni mielipiteiden perusteella.

Ei kommentteja: