sunnuntai 29. heinäkuuta 2007

Tieteellistä rasismia

Aamulla näin ohimennen pätkän "tiededokumentista", Alaston tiede: Mikä tekee ihmiseksi? (Naked Science: What is Human?).

Ohjelmassa verrattiin kolmea eri ihmisen esi-isiksi arveltua lajia ja keskusteltiin siitä millä perusteella niitä voisi pitää ihmisinä tai apinoina.

Lajit olivat luullakseni Australopithecus Africanus(käveli pystyssä), Homo Erectus (käveli pystyssä, käytti vaatteita, työkaluja ja tulta) ja kolmantena Homo Sapiens (kuten edellinen mutta älykkäämpi).

Päällimmäiseksi tunnelmaksi muutamasta näkemästäni ohjelmakatkelmasta jäi nolottava epätieteellisyys, Australopithecus Africanus oli havainnollistettu maskeeraamalla näyttelijä (nykyihminen joka oli mm. näytellyt gorillaa Sumuisten vuorten gorillat -elokuvassa) näyttämään jonkinlaiselta apinalta ja laitettu juoksentelemaan kaupungille ihmisiä säikyttelemään. Sitten kyseltiin ihmisiltä näyttikö otus heistä ihmiseltä vai apinalta.

Toinen huomio oli "poliittisesti korrekti rasismi" Homo Erectusta havainnollistamaan oli otettu jokseenkin tavallinsen näköinen valkoihoinen, keski-ikäinen, vähän ylipainoinen ja tod. näk. myös heteromies (alkukantaisuus ilmeni pitkän sotkuisen tukan ja ajamattoman parran perusteella).
Homo Sapiensia edusti hoikka, urheilijavartaloinen tummaihoinen mies.

Homo Erectus oli siis nykyihmistä vähemmän älykäs ja kuoli sukupuuttoon, Homo Sapiens taas kansoitti maailman ja kehitti mm. länsimaisen kulttuurin.

Toivottavasti ohjelma ei herätä ihonväriin (saati rotuun) liittyviä ennakkoluuloja ihmisissä.

Ei kommentteja: