maanantai 20. elokuuta 2007

Kratzenian ystävät

Media on tulkinnut tuoretta mielipidetiedustelua hiukan epävarmasti ja lyhyesti mutta enimmäkseen "oikean" asenteen pohjalta.

HS:
"Eniten ennakkoluuloja herätti kyselyn vastausvaihtoehdoksi keksitty valtio Kratzenia. Mielikuvituskansaan suhtautui kielteisesti miltei 40 prosenttia vastaajista."

YLE tajusi ilmeisesti uutisen hölmöyden ja jätti Kratzenian pois omasta uutisestaan:
"Valtaosa suomalaisista hyväksyy useimpien maahanmuuttajaryhmien tulon Suomeen asumaan ja töitä tekemään."


Mitä sitten pitäisi päätellä alkuperäisestä tutkimustuloksesta?
Uutinen on otsikoitu "Kauhea Kratzenia" ja siinä esitetään tilanne ikään kuin tietämätön ja ennakkoluuloinen vähemmistö olisi suhtautunut kielteisesti maahanmuuttoon Kratzeniasta. Sivun alalaidassa on kuitenkin tarkempi kuvaus siitä mitä kysyttiin:
"Sunnuntaisuomalaisen TNS Gallupilla teettämässä kyselyssä tiedusteltiin 992 ihmiseltä: "Mitkä kaikki seuraavista maahanmuuttajaryhmistä ovat sellaisia, joita ottaisitte Suomeen asumaan ja töitä tekemään?"
Maahanmuuttajaryhmiä oli valittavana 13. Mukana oli yksi mielikuvituskansa: kratzenialaiset. "


Siis 61% vastaajista on ilmoittanut olevansa halukkaita ottamaan maahanmuuttajia Kratzeniasta. Tulos on täysin päinvastainen kuin jutussa selitetään, Suomessa ei olekaan tietämätöntä ja ennakkoluuloista vähemmistöä vaan tietämätön ja sinisilmäinen enemmistö joka on valmis ottamaan maahanmuuttajia mielikuvitusmaasta Suomeen työtä tekemään.

Sunnuntaisuomalaisen uutisesta:
"Miehistä hieman yli puolet ja eläkeläisistä sekä kansakoulun tai peruskoulun käyneistä ainoastaan neljä kymmenestä toivottaa kratzenialaiset tervetulleiksi Suomeen."


Ilmeisesti naiset, nuoret ja korkeasti koulutetut ovat herkkäuskoisempia tai tietämättömämpiä koska heistä useampi toivoo että mielikuvitusmaasta voi tulla työntekijöitä Suomen työvoimapulaa paikkaamaan.

Ei kommentteja: