perjantai 20. maaliskuuta 2009

Pitäisikö Suomen ottaa lisää maahanmuuttajia?

Hesari kysyy "Pitäisikö Suomen ottaa lisää maahanmuuttajia?", ja tulkitsee:
"Vielä syyskuussa 2007 maahanmuuton lisäämistä kannatti 55 prosenttia, mutta nyt luku on laskenut 45 prosenttiin. Samassa ajassa maahanmuuton lisäämistä vastustavien määrä on kasvanut 39 prosentista 44 prosenttiin. Myös epävarmojen määrä on kasvanut."


Hesarin tulkinta kysymyksestä ja vastauksista on että myöntävästi vastanneet haluavat lisätä maahanmuuttoa nykyisestä. Epäilen että ainakaan kaikki vastaajat eivät käsitä kysymystä näin yksiselitteisesti.

Oletetaan että joku kysymystä harkitseva on sitä mieltä, että Suomeen voidaan kyllä ottaa lisää maahanmuuttajia ja sopiva määrä olisi hänen mielestään 10 000 henkilöä vuodessa. Mitä hänen pitäisi vastata?

Jos hän vastaa "Kyllä" (koska hän siis on sitä mieltä, että Suomeen voidaan ottaa lisää maahanmuuttajia, jopa 10 000 vuosittain), niin Hesari tulkitsee että vastaaja kannattaa maahanmuuton lisäämistä. Todellisuudessa vastaaja on kuitenkin ollut sitä mieltä, että maahanmuuttoa pitää vähentää jyrkästi, jopa kolmasosaan nykyisestä.

Jos vastaaja ei halua Suomen ottavan enää yhtään maahanmuuttajaa ja vastaa siksi "Ei", niin Hesari tulkitsee, että hän ei halua lisätä maahanmuuttoa, mutta nykyinen tahti sopii kyllä.

Epäilen että kysymys on tarkoituksella tehty väärin ymmärrettäväksi ja vastaukset väärin tulkittaviksi, jotta osa maahanmuuton rajoittamista kannattavistakin voidaan uutisoida maahanmuuton lisäämistä kannattaviksi.

Ei kommentteja: