sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Demokratia on piikki eliitin lihassa

Sveitsi on poikkeuksellisen demokraattinen maa, kansalla on niin periaatteessa kuin käytännössäkin mahdollisuus vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Nyt kansainvälistä eliittiä raivostuttaa kun sveitsiläiset pääsivät sanomaan mielipiteensä minareeteista.
Jotenkin tämä pitää tottelemattomalle kansalle kostaa, riittääköhän "tervehtimiskielto ja öykkäröintipakko", kuten Itävaltaa vastaan, vai turvaudutaanko talouspakotteisiin?

Erityisen hyvin eliitti on onnistunut tukahduttamaan demokratian Ruotsissa, vieläpä niin, että kansa ja ulkomaat eivät näytä edes huomaavan demokratian puuttumista. Ruotsissa vaalisalaisuus on hatara, puolueet päättävät keitä kansanedustajia valitaan ja uusien puolueiden nousu estetään äänikynnyksellä ja median boikoteilla.

Suomessa syntymässä oleva Muutos 2011 -puolue pitää ensisijaisena tavoitteenaan suoran demokratian lisäämistä. Ei ihme että eliitti tekee kaikkensa leimataksen heidän johtoasemalleen näin vaarallisen puolueen äärioikeistolaiseksi tai muuten kelvottomaksi.

Ei kommentteja: