torstai 4. syyskuuta 2008

Yhdysvaltain asia on meidän!

Kylläpä suomalaisia (minä mukaan lukien) kiinnostaa USAn presidentinvaalien tilanne ja lopputulos. Tilanteet vaihtelevat, dramatiikkaa ja paljastuksia, suvaitsevaisuutta ja ahdasmielisyyttä... jos olisin vähänkin taipuvaisempi salaliittoteorioiden näkemiseen, olisin aika varma että joku käsikirjoittaa tätäkin saippuasarjaa!

Jos nyt kuitenkin oletetaan että kyseessä on oikea vaalitilanne niin seuraavia huomioita olen ainakin tässä tehnyt vaikka en ole kovin kiinnostuneena yksityiskohtia seurannutkaan:

- Obama on musta ja radikaali vain pinnalta, sisäisesti hän on ensisijaisesti amerikkalainen, seuraavaksi oikeistolainen (Eurooppalaisesta näkökulmasta) ja kolmanneksi mies.

- Obama saanee mielipidetiedusteluissa enemmän kannatusta (ihonvärin ja tuoreuden vuoksi) kuin tosipaikan tullen äänestyskopissa. Perustelu ettei näin käynyt esivaalissa Clintonia vastaan vesittyy sillä että myös Clintonilla oli vastaavaa ylimääräistä kannatusta sukupuolen perusteella.

- Päädyin arvelemaan Republikaanien voittoa jo silloin kun Demokraatit päätyivät Obama/Clinton -asetelmaan. Olen sen verran konservatiivi kuten useimmat amerikkalaisetkin.

- McCain on Obamaa konservatiivisempi vain puheissaan, varsinkin ulkopolitiikassa. Kannatan muuten itse voimakkaasti USAn roolia maailmanpoliisina joten tämä on minulle kaikkein oleellisin kysymys. Jos USA vetäytyy maailmalta niin Eurooppa on aika mielenkiintoisen tilanteen edessä, pelkään ettei täältä löydy riittävän rohkeaa johtajuutta siinä tilanteessa.

- Palinin valinta varapresidentiksi tullee kääntymään McCainin voitoksi kunhan kohut on käsitelty. Vaaleihin mennessä äänestäjät ovat jo kyllästyneet vänkäämiseen ja vaa'ankielenä vaikuttavat Palinin ikä, sukupuoli, hyvät esiintymistaidot ja maanläheinen periamerikkalainen konservativismi.

Valittiinpa kumpi tahansa ehdokkaista niin käytännössä tämä ei vaikuta USAn politiikkaan radikaalisti mutta Euroopassa toki suhtaudutaan myönteisemmin Obaman johtamaan Amerikkaan ja hänen päätöksiään ymmärretään ja selitellään parhain päin vaikka ne olisivat samoja kuin vaikka Bushilla tai McCainilla.

Jännittävää kilpajuoksua voi seurata ajan hermolla esimerkiksi tuolla:
general_election_mccain_vs_obama

Obama johtaa selvästi mutta saa nähdä miten viikon päästä...

Ei kommentteja: